Vijf miljoen Nederlanders volgden Spelen online

AMSTERDAM - 5 miljoen Nederlanders hebben de Olympische Spelen online gevolgd via NOS.nl waar onder meer livestreams te bekijken waren. De oefening waarmee Epke Zonderland goud won was verreweg de populairste video.

Dat laat de NOS desgevraagd aan NU.nl weten.

NOS.nl zond de wedstrijden van de Olympische Spelen ook via de website live uit. Op de speciale sectie staan ook nieuwsberichten en achtergronden. In totaal hebben de afgelopen weken vijf miljoen Nederlanders de aparte website bezocht.

Het is niet te zeggen of zij ook allemaal een livestream of video hebben bekeken. Duidelijk is in ieder geval dat Epke Zonderland de meeste kijkers trok. Zijn gouden oefening op de rekstok werd bijna één miljoen keer bekeken.

Dat zijn alleen de mensen die de video later terugkeken. Live-kijkers zijn er dus niet bij opgeteld. Een tweede plek wat betreft het terugkijken, is weggelegd voor de openingsceremonie met 'slechts' 318.000 views. Marianne Vos trok 172.000 kijkers en een andere video over Epke staat op de vierde plek met een paar honderd kijkers minder.

Capaciteit

Tijdens de oefening van Zonderland lag de website van de NOS er even uit vanwege capaciteitsproblemen. Op het hoogtepunt bezochten 235.000 mensen tegelijkertijd de Olympische Spelen-sectie van de NOS. Een groot deel van hen keek waarschijnlijk naar de livestream van Zonderland.

Volgens een woordvoerder is het lastig de website helemaal te beschermen tegen kleine problemen als het gevolg van veel bezoekers. Ook bij de oefening van Zonderland waren de problemen van korte duur.

"De capaciteit zal elk jaar hoger worden. Uiteindelijk hebben wij ook te maken met de internetverbinding van de consumenten thuis. Wij breiden in ieder geval jaar op jaar uit."

Lees meer over:
Tip de redactie