Lowlands live op Youtube

BIDDINGHUIZEN - Als eerste Nederlandse muziekfestival is Lowlands een samenwerking aangegaan met de videowebsite Youtube.

Muziekliefhebbers die geen kaartje voor het 3-daagse evenement in Biddinghuizen hebben kunnen bemachtigen, kunnen zo een groot deel van de concerten live online volgen. Dat maakte de organisatie van het festival maandag bekend.

Vanaf vier podia op het festivalterrein wordt live gestreamd. Thuisblijvers kunnen tot 90 dagen na Lowlands via Youtube de concerten terugzien. Op het programma staan onder anderen The Black Keys, Ben Howard en Block Party.

Volgens Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg verbeteren de livestreams de concurrentiepositie van het festival. Hetzelfde weekend zijn er namelijk veel andere festivals in Nederland.

Enorme kans

Van Eerdenburg ziet Youtube als een enorme kans voor nieuwe acts om zich te tonen aan een heel groot publiek.

"YouTube is een platform dat wereldwijd tegelijkertijd miljoenen mensen aankan op het gebied van videostreaming. Vorig jaar is in Amerika Coachella en Bonnaroo festival zijn live uitgezonden en dan zitten daar miljoenen mensen naar te kijken", legt Van Eerdenburg uit.

"Opvallend is dat de kijkcijfers van een grote act als Coldplay niet zo veel groter zijn dan die voor een nieuwe band als Alt-J. Het publiek voor muziek zit tegenwoordig op YouTube. Mensen zijn geinteresseerd en willen het geheel zien."

Revolutie

"In de jaren tachtig en negentig kwam MTV op en daar had je ook nieuwe muziek als Red Hot Chili Peppers en Nirvana. Allemaal te hard voor de dagradio, maar omdat er zoveel naar werd gekeken, dicteerde het op een gegeven moment de radio. YouTube zou zo'n zelfde soort revolutie kunnen bewerkstelligen als MTV destijds", verwacht Van Eerdenburg.

"Als een circuit aan festivals over de hele wereld nieuwe alternatieve muziek toont, zou best een een nieuwe stroom bands bij het publiek bekend kunnen worden."

In totaal bezoeken komend weekeinde 55.000 mensen het uitverkochte Lowlands.

Lees meer over:
Tip de redactie