DEN HAAG – Niet alleen het aantal vorderingen om informatie door Nederland bij sociale media is geheim, maar ook de documenten die uitleggen waarom dat zo is. 

Dat stelt minister Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie.

NU.nl had het ministerie gevraagd om documenten te openbaren over de achtergronden bij het geheimhouden van het aantal taps. Nu stelt de minister dat ook die informatie lopende strafzaken zou kunnen frustreren als deze informatie naar buiten komt.

Veel discussie

De door de overheid achtergehouden documenten bestaan uit twee brieven en diverse e-mails. Een andere reden die de minister geeft voor de weigering is de angst dat de privacy van het personeel in gevaar kan komen als er informatie openbaar zou komen.

NU.nl vroeg de documenten om meer inzicht te krijgen in de beweegredenen van minister Opstelten om het aantal vorderingen bij sociale media geheim te houden.

Naar aanleiding van de weigering door de overheid om inzage te geven in het aantal taps bij sociale media vroeg GroenLinks eerder al Opstelten diverse malen om opheldering, maar kreeg die niet. De partij werd verteld dat door openbaring van het aantal taps opsporing van door de overheid gezochte personen in gevaar zou komen.

Google meldt in het Transparency Report wel hoeveel verzoeken de Nederlandse overheid doet.

Staatsveiligheid

GroenLinks-kamerlid Arjan El Fassed noemt het tegen NU.nl genoemde argument dat lopende opsporing wordt bedreigd "vreemd". "Iedereen in Nederland weet hoeveel telefoontaps er zijn dus waarom is dit nu anders voor sociale media?", vraagt hij zich af. "Ik betwijfel of de achtergehouden documenten echt bij de opsporing worden gebruikt."

Behalve Google geven volgens El Fassed Twitter en de politie Zuid-Limburg deze cijfers wel prijs. "Het opsporingsargument van Opstelten is een oud argument", stelt El Fassed. "Bij mijn laatste kamervragen was dit veranderd in het argument dat de veiligheid van de staat in het geding zou komen bij openbaring van de gegevens. Dat zie ik nu niet terug."