AMSTERDAM - Het nieuwe beleid tegen internetpiraterij dat zoekmachine Google vrijdag heeft aangekondigd, heeft geen invloed op de positionering van Youtube-treffers binnen de zoekresultaten. 

Dat meldt techblog Search Engine Land. Voortaan zullen zoekresultaten afkomstig van sites die beschermd materiaal aanbieden lager eindigen. Daarvoor gaat Google af op hoe vaak de site beschermd materiaal heeft moeten verwijderen.

Volgens Search Engine Land 'omzeilt' Youtube, onderdeel van Google, deze gang van zaken door zijn interne opzet. De site biedt gebruikers namelijk de mogelijkheid om binnen content binnen Youtube te verwijderen via het Youtube Copyright Center.

Andere websites loodsen een gebruiker die melding wil maken van illegale content door een proces dat begint met een pagina getiteld "Content van Google verwijderen". Volgens de website is het deze pagina die de zoekgigant als criterium gebruikt bij het nieuwe beleid.

Reactie Google

Google motiveerde het nieuwe beleid vrijdag met de uitleg dat gebruikers op die manier ''makkelijker legale en goede bronnen kunnen vinden." 

De zoekgigant liet desgevraagd aan Search Engine Land weten niet te verwachten dat het nieuwe beleid "resultaten terugzet van populaire sites met door gebruikers gegenereerde inhoud".