AMSTERDAM - Eén van de leiders van het DrinkorDie-netwerk dat via internet illegale software, video's en spellen verspreidde, heeft toegegeven dat hij de auteursrechten heeft geschonden. Hij deed dat voor de rechtbank in Alexandria in de Amerikaanse staat Virginia.

De 28-jarige John Sankus gaf toe schuldig te zijn en riskeert daarmee een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar en een boete van een kwart miljoen dollar.Sankus was één van de leiders van DrinkorDie, een van de oudste en best georganiseerde groepen softwarepiraten. Vaak kenden de leden alleen elkaars bijnaam.

DrinkorDie zou verantwoordelijk zijn voor het illegaal verspreiden honderdduizenden titels illegale materiaal (software, games, video). De schade door het schenden van de auteursrechten wordt geschat op ruim 3 miljoen dollar. In december 2001 werden er in de Verenigde Staten, Australië, Canada, Groot-Brittannië, Finland en Noorwegen door de politie invallen gedaan.

DrinkorDie werd in 1993 in Moskou opgericht. Volgens Amerikaanse functionarissen zit de groep achter een groot deel van de illegale software die op internet beschikbaar is.

/NETVS rollen groot illegaal netwerk op