BRUSSEL - Nederland is een van de koplopers in de Europese Unie met de invoering van breedband-internet. Van alle inwoners heeft bijna 12 procent een aansluiting op het zogeheten 'snelle internet'. Alleen onder de Denen (13 procent) en Belgen (12 procent) zijn relatief meer aansluitingen.

De Europese Commissie heeft deze cijfers over januari maandag bekendgemaakt. Het aantal aansluitingen in alle lidstaten groeide de afgelopen maanden snel. Het EU-gemiddelde is in een jaar bijna verdubbeld van 3,5 naar 6 procent. Nederland had een jaar geleden nog 7,5 procent aansluitingen, wat ook toen alleen overtroffen werd door de Denen en Belgen (ruim 8 procent).

Dat Nederland in de Europese breedband-kopgroep zit, leidt tot vreugde bij minister Brinkhorst (Economische Zaken). "Ik ben niet gauw nationalistisch, maar van deze cijfers klopt mijn vaderlandse hart toch sneller".

Kenniseconomie

Brinkhorst vindt het breedband een belangrijke bijdrage aan de kenniseconomie. Hij ziet dat dit besef doorbreekt in andere Europese landen, zei hij maandag na overleg met zijn EU-collega's. "Een jaar geleden was dit soort telecom nog een ver-van-mijn-bed-show voor veel van mijn collega's. Nu heerst de overeenstemming dat informatie- en communicatietechnologie een voorwaarde is om de kenniseconomie verder te krijgen", aldus Brinkhorst. "De tien nieuwe lidstaten hebben uiteraard nog wel een achterstand, maar we zitten wel allemaal op hetzelfde spoor."

Brinkhorst komt binnenkort met een toekomstvisie over breedband in Nederland. De vraag is dan of de overheid ofwel het bedrijfsleden de nieuwe diensten voor het breedband-internet moet stimuleren. Brinkhorst ziet zijn ministerie als een regisseur voor dit soort diensten, bijvoorbeeld door overleg met ziekenhuizen of banken.