BRUSSEL - De strijd tegen ongewenste e-mails (spam) moet vooral worden gewonnen door technische oplossingen. Wetten alleen zijn niet genoeg, zo heeft minister Brinkhorst (Economische Zaken) maandag verklaard na overleg met zijn EU-collega's.

Vooral filters moeten de ongewenste e-mails gaan tegengehouden. Internetaanbieders zouden die moeten installeren in hun centrale computers. De Europese commissie moet daarvoor overleg starten met de internetaanbieders, vindt Brinkhorst. Softwaregigant Microsoft heeft al aangekondigd om een dam op te werpen tegen de ongewenste e-mails.

De overheid wil de spam bestrijden, omdat die veel tijd en geld kost van de e-mailende Europeanen. De ongewenste mailtjes kunnen ook het vertrouwen in e-commerce aantasten. In december was de helft van het e-mail van deze spam, schat de Europese Commissie. De commissie meent dat ongeveer vier op de vijf van de ongewenste e-mails van buiten het eigen land komen, meestal de Verenigde Staten.

Brinkhorst hecht veel belang aan de strijd tegen spam. Hij wil die prioriteit geven tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie, gedurende het tweede halfjaar van 2004. Eind vorig jaar pakte Brinkhorst in Nederland al de telefonische treiterlijnen aan: dit zijn computers die mensen bellen met opmerkingen als 'uw vrouw gaat vreemd' of 'uw huis wordt geveild'.