HILVERSUM - Warner Music Benelux stopt met diverse bekende artiesten, zoals Ilse de Lange en Krezip. De lopende contracten worden ontbonden, zo heeft de muziekuitgever maandag laten weten. Het Amerikaanse moederconcern maakte vorige week al bekend een reorganisatie uit te voeren. Daarbij zullen ongeveer duizend van de banen verdwijnen.

Warner Music moet bezuinigen omdat het slecht gaat in de muziekindustrie. Er wordt minder omzet en winst gemaakt. De oorzaak is volgens het bedrijf dat er steeds meer muziek illegaal van internet wordt gehaald en gebrand op cd. De directeur van Warner Music Benelux spreekt van 15 procent minder winst de afgelopen drie jaar. De omzet is in die periode 15 tot 20 procent teruggelopen.

Door de bezuinigingsronde gaat er een streep door lopende contracten. Zangeres Ilse de Lange zou bijvoorbeeld nog één cd maken bij Warner Music, maar kan nu op zoek naar een andere maatschappij. Ook de contracten met bands Krezip, Relax en Rosemary's Sons worden opgezegd.

Tevens verliezen twaalf medewerkers, 20 procent van het totale personeelsbestand, hun baan. De operatie moet eind mei van dit jaar zijn afgerond.

Zwarte dag

Menno Timmerman, artiest- en repertoirmanager bij Warner Music Nederland, spreekt van een zwarte dag voor de Nederlandse popmuziek. "We hebben binnen vijf jaar tijd toch een zeer aansprekende artiestenstal opgebouwd", aldus een teleursgestelde Timmerman. Onduidelijk is nog wat voor regeling er met de artiesten wordt getroffen die een lopend contract hebben met Warner.

Krezip zou eind dit jaar/begin volgend jaar een nieuw album uitbrengen. Dat moet nu bij een andere maatschappij, bevestigt Krezip-manager Emiel Govaert. "In principe proberen we een nieuwe platenmaatschappij te zoeken of worden we misschien wel gebeld door een nieuwe platenmaatschappij."