WASHINGTON - Een wet die de Verenigde Staten moet beschermen tegen cyberaanvallen is donderdag door de Amerikaanse Senaat geblokkeerd.

Dat is een tegenslag voor president Barack Obama. Hij waarschuwde onlangs nog voor de toenemende dreiging van cybercrime en riep de volksvertegenwoordigers op haast te maken met wetgeving.

De wet zou het mogelijk maken dat de regering en bedrijven informatie delen over aanvallen op hun computernetwerken en voorzag in de oprichting van een Nationale Cyberveiligheid Raad.

60 stemmen waren nodig om de wet te laten passeren, maar uiteindelijk stemden maar 52 senatoren voor. Daarmee is de kans zo goed als verkeken dat de door de Obama-regering gewenste maatregelen tegen cybercrime nog voor de presidentsverkiezingen in november van kracht worden.

Verzet

Door de wet te blokkeren honoreerde de Senaat het maatschappelijk verzet tegen de wet van een gelegenheidscoalitie van internetactivisten en conservatieven. De eersten vreesden voor de privacy door spionage van de overheid, de conservatieven waarschuwden voor 'nog meer' bureaucratie.

Twee weken geleden stelde Obama in een opiniestuk in The Wall Street Journal dat er steeds meer cyberaanvallen zijn op onder meer computersystemen in de nucleaire en chemische industrie in de VS.

Onverantwoord

''Het zou het toppunt van onverantwoordelijkheid zijn om onze digitale achterdeur wijd open te houden voor onze cybervijanden'', aldus Obama in het artikel.

Generaal en stafchef Martin Dempsey zei dat de wet hard nodig was voor de nationale verdediging van cruciale infrastructuur.