NEW YORK - De duikvlucht van het aandeel Facebook is nog niet ten einde. Donderdag zakte de koers voor het eerst onder de grens van 20 dollar.

Op de eerste handelsdag, 18 mei, bereikte het aandeel nog een waarde van 45 dollar. Het aandeel staat de afgelopen tijd onder zware druk door toenemende zorgen over het verdienmodel van het socialenetwerkbedrijf.

Analisten vragen zich af of Facebook in staat is geld te verdienen aan de bijna 1 miljard gebruikers van zijn diensten. Vooral bij de mogelijke opbrengsten van advertenties worden vraagtekens gezet.

Onduidelijk

Die zorgen komen onder meer door onduidelijkheid over het aantal echte en unieke gebruikers van Facebook. Uit de jongste melding van het bedrijf blijkt dat het zelf twijfelt aan bijna 9 procent van de 955 miljoen accounts. Zo zou bijna 5 procent van de Facebookpagina's een doublure zijn van mensen die er meerdere accounts op nahouden.

Verder zou ruim 2 procent van de accounts gekoppeld zijn aan een bedrijf of een andere ''niet-menselijke entiteit'', zoals een huisdier. Daarnaast zou 1,5 procent van de accounts worden gebruikt voor het versturen van zogeheten spam.

Wegjagen

Ook de vloed aan aandelen die binnenkort op de markt dreigt te komen jaagt beleggers weg. Vanaf 16 augustus staat het een groot aantal Facebookmedewerkers namelijk vrij om hun stukken aan te bieden.

Zij bezitten samen circa 271 miljoen aandelen die, als ze massaal worden aangeboden, de koers verder kunnen drukken. In het najaar vervallen vervolgens de verkooprestricties voor nog eens ruim 1,4 miljard aandelen. Na bijna de hele dag lager te hebben gestaan dan 20 dollar, sloot het aandeel donderdag met een verlies van 4 procent op 20,04 dollar.