DEN HAAG - Stichting Brein is niet in staat de mensen achter een torrentwebsite te vinden. Daarom wordt de volledige schade nu op internetprovider XS Networks verhaald.

Stichting Brein, die opkomt voor auteursrechthebbenden, wil de website Sumo Torrent van internet krijgen.

Toen de website in Nederland werd gehost door internetprovider XS Networks heeft de organisatie meerdere malen gevraagd om gegevens van de makers. Ook moest de website uit de lucht.

De provider weigerde dat zonder gerechtelijk bevel te doen, omdat er naast illegaal materiaal ook legaal materiaal beschikbaar was. Zij willen niet op de stoel van de rechter gaan zitten.

Schade

Na een uitspraak vroeg Brein XS Networks opnieuw om gegevens en het verwijderen van de website. De provider deed dat, maar weigerde een verklaring te tekenen waarin ze erkennen voor de schade aansprakelijk te zijn.

Volgens de wet kan de schade niet op een internetprovider worden verhaald. Brein stelt echter dat de provider nalatig was. De organisatie eist compensatie voor de schade van downloads van auteursrechtelijk beschermd materiaal en de gemaakte kosten voor de advocaat.

De advocaatkosten van Brein zijn inmiddels tot bijna 68.000 euro opgelopen. Advocaat Tobias Cohen Jehoram van Brauw Blackstone en Westbroek rekent de auteursrechthebbenden 500 euro per uur.

Om discussie te voorkomen vraagt Brein uiteindelijk 20.000 euro van XS Networks. Wel moet achteraf een rekening worden opgemaakt voor de schade die Sumo Torrent zou hebben veroorzaakt.

Moeizaam

Dat niet Sumo Torrent wordt aangesproken, komt omdat Brein niet in staat was de mensen achter de website te achterhalen. Zo draaide de website eerder bij internetprovider Leaseweb, die op verzoek de site verwijderde en gegevens van de klant verstrekte aan Brein.

Die informatie bleek incorrect. Daarna verhuisde de website naar Canada en later naar Japan. Uiteindelijk kwam de website terecht bij XS Networks. Ook daar bleken de gegevens van de website-eigenaar nep. Momenteel draait de website in de Oekraïne.

Zitting

Tijdens de zitting van woensdag stelt Brein dat zij vermoeden dat XS Networks over meer gegevens over de eigenaren van Sumo Torrent beschikt. Dat ontkent de voormalige serviceprovider, het bedrijf heeft zichzelf inmiddels opgeheven.

Wel wordt toegezegd een kopie van het bankafschrift aan Brein te verstrekken. "Het is Brein te doen om websites als Sumo Torrent", stelt advocaat Cohen Jehoram. Hij benadrukt dat er jaarlijks ruim 600 verzoeken van Brein door providers zonder problemen worden ingewilligd.

Advocaat Steven Kroesbergen denkt dat de zaak om iets anders draait. Hij vermoedt dat het Brein te doen is om uiteindelijk XS Networks kapot te procederen en daarmee ook andere internetproviders te intimideren.

Onrechtmatig

Stichting Brein verwijt de website Sumo Torrent dat ze vier miljoen torrents aanbieden met onder andere films, muziek, games, televisieprogramma’s, software en ebooks. Zo’n 98 procent van de Top 100 aan bestanden zou onrechtmatig zijn. Volgens de stichting is de site groter dan The Pirate Bay.

Brein weigert een schikking of overleg met de tegenpartij. "Het kan niet zo zijn dat er een precedent ontstaat dat het tegenwerken van Brein loont en daarom willen wij een uitspraak."