AMSTERDAM - Chrome heeft in juli de koppositie op de Europese browsermarkt overgenomen van Firefox. Wereldwijd gebeurde dat in mei al.

Dat blijkt althans uit cijfers van statistiekenverzamelaar Statcounter.

Chrome komt in Europa vorige maand uit op een marktaandeel van 30,7 procent. Firefox daalt licht naar 29,8 procent. In juni stond Firefox nog net voor de concurrent.

Begin dit jaar stond Internet Explorer (IE) van Microsoft nog nipt voor, maar verloor de koppositie toen aan Firefox. Inmiddels is daar dus ook verandering in gekomen. IE stond in juli op een aandeel van 27,7 procent.

Stormachtig

De opkomst van Chrome is stormachtig. Een jaar geleden was het Europese marktaandeel van de browser van Google nog 'slechts' 20,9 procent.

In Azië staat Chrome met een verschil van 9 procent behoorlijk ver voor. Terwijl in Afrika hetzelfde verschil te zien is in het voordeel van Firefox. In Oceanië staat Internet Explorer juist weer ver voor met 15 procent verschil. Datzelfde geldt voor Noord-Amerika.

Opvallend is de positie van Chrome in Zuid-Amerika. Daar heeft de browser ruim de helft van de markt in handen en volgt IE met 'slechts' 25 procent.