AMSTERDAM - Er zijn inmiddels ruim drie miljard add-ons in browser Firefox gedownload. De meest populaire is Adblock Plus waarmee gebruikers advertenties kunnen blokkeren. Elke dag maken 13,5 miljoen mensen daar gebruik van.

Dat laat Mozilla, het bedrijf achter Firefox, weten in een blog.

In totaal is Adblock Plus 166 miljoen keer gedownload. Daarmee is het de populairste add-on. Dat zijn kleine programmaatjes die toegevoegd kunnen worden aan de browser.

Andere populaire add-ons zijn Video Download Helper waarmee gebruikers video’s in een download kunnen omzetten en zo kunnen opslaan op hun computer. Ook Greasemonkey en Firebug worden veel gebruikt. Met deze add-ons kan de weergave van pagina’s worden aangepast.

Volg me niet

Firefox heeft zich de afgelopen tijd ingezet voor een zogeheten volg me niet-knop. Deze knop zit in diverse browsers verwerkt en gebruikers kunnen hiermee aangeven dat ze niet willen dat cookies gebruikt worden voor bijvoorbeeld advertenties.

Het grote probleem van de knop is dat adverteerders niet verplicht zijn zich daaraan te houden. Firefox heeft browsers en reclamemakers meerdere malen opgeroepen de knop te accepteren en te respecteren.