SARAJEVO - Een troepenmacht onder leiding van de NAVO zoekt al jaren tevergeefs naar de voormalige leider van de Serviërs in Bosnië, Radovan Karadzic. Het 'gekluns' van de NAVO heeft een Bosniër geïnspireerd een computerspel te ontwikkelen waarin de speler het er beter af kan brengen.

Het spel heet ‘Jacht op Karadzic’. De producent, Bakir Cicak, heeft vrijdag gezegd dat het spel mede is gebaseerd op “de herhaalde mislukkingen van de NAVO bij pogingen om Karadzic te arresteren”. Cicak grapte dat de NAVO-soldaten misschien beter presteren als ze oefenen met het spel. Karadzic wordt door het Joegoslavië-Tribunaal gezocht wegens onder meer volkerenmoord in de Bosnische oorlog van 1992-1995.

Cisak denkt evenwel dat Karadzic toch nog wordt gepakt. Hij wilde bijvoorbeeld eerst een gecompliceerder en uitgebreider spel lanceren. Maar dat zou circa drie jaar voorbereidingen vergen. Uit vrees dat Karadzic dan zou worden opgepakt voordat dat spel af was, is Cicaks productiemaatschappij Lappasoft snel met een eenvoudiger versie van het spel gekomen. Het zal binnenkort gratis worden verspreid via lappasoft.com.

Voor mensen die niet van computerspelletjes houden maar liever een boek over dergelijke materie lezen is er een nieuw werk van de hoofdpersoon. Het Comité voor de Waarheid over Radovan Karadzic heeft vrijdag in de Servische hoofdstad een nieuw boek van Karadzic gepresenteerd getiteld 'Oorlogsbrieven'. Karadzics nieuwe boek gaat over de oorlog in Bosnië en bevat tal van brieven van hem aan politieke leiders en internationale onderhandelaars in de periode 1992/96.