AMSTERDAM - Muziekzender Q-Music gaat stoppen met de opslag van persoonsgegevens op de website. Recente beveiligingsincidenten zijn daarvan de oorzaak.

In november lekten persoonsgegevens van Q-Music uit via een kwetsbaarheid in de software op de website. In juli bleek een oude database met persoonsgegevens op een server van internetprovider Proserve te staan. Deze server was eenvoudig toegankelijk.

"Wij hebben van beide incidenten veel geleerd", stelt een zegsman tegenover NU.nl. Voor de organisatie is het duidelijk dat er te veel op alleen de leveranciers is vertrouwd.

Dat wil het bedrijf veranderen door ook zelf zwakheden in website op te sporen. Er worden nu regelmatige beveiligingsonderzoeken gehouden.

Persoonsgegevens

De organisatie gaat bovendien niet langer persoonsgegevens in een database op de website bewaren. "Als nu iemand meedoet met bijvoorbeeld een prijsvraag dan sturen we de gegevens door", stelt de zegsman. De verwerking van de gegevens gebeurt dan niet meer online.

Als na een prijsvraag een winnaar is gekozen, wordt alleen die persoon in een systeem opgenomen. Daarmee wordt voorkomen dat dezelfde mensen meer dan eens een prijs winnen.

De gegevens van andere deelnemers van prijsvragen wist de organisatie vanaf nu.