AMSTERDAM - Tim Kuik, directeur van Stichting Brein, ziet een belangrijke rol voor providers bij de strijd tegen de schending van auteursrechten op het internet. "De angst om te moeten optreden als politieagent is op niets gebaseerd."

Dat stelt Kuik in een interview met Emerce.

Auteursrechtenorganisatie Stichting Brein zette zich de afgelopen tijd vooral in tegen The Pirate Bay. De website wordt inmiddels door Nederlandse providers geblokkeerd op last van de rechter. Er lopen wel nog hoger beroepen tegen dat vonnis.

De providers zijn bang dat ze als politieagent op internet moeten optreden. Volgens Kuik is die angst op niets gebaseerd. "Zij hoeven alleen een door de rechter opgelegde blokkade uit te voeren", aldus de directeur van Brein.

Legaal aanbod

Ook voor het argument over een tekort aan legaal online aanbod heeft hij weinig begrip: "Gezien de stormachtige ontwikkeling van deze sector wordt dat zo langzamerhand wat ongeloofwaardig. Wij vinden het dan ook verbazingwekkend dat ze nog steeds zo’n extreme positie innemen."

Kuik ziet juist een grote rol voor de providers weggelegd. Ten eerste moeten zij de consumenten informeren over de noodzaak auteursrechten te beschermen. Bovendien wil Kuik dat providers meer verantwoordelijkheid nemen bij het ontwikkelen van meer legaal online aanbod.

"Dat zie je inmiddels ook al gebeuren", voegt Kuik daar aan toe. Hij wijst op samenwerkingen tussen KPN en Spotify en Ziggo en HBO. "Populaire tv-series worden daardoor direct bij de release beschikbaar voor Nederlandse consumenten", aldus Kuik.

Overtuigen

Volgens de voorman van Brein gaat het erom het grote publiek te overtuigen. "Dat bereik je aan de ene kant door het aanbod zo consumentvriendelijk te faciliteren. Anderszijds moeten zoveel mogelijk drempels opgeworpen worden om ongeautoriseerd downloaden te voorkomen."