AMSTERDAM - Google heeft een Amerikaanse rechtbank gevraagd een einde te maken aan een slepende rechtszaak over het Google Books-project van de zoekgigant.

Dat schrijft Reuters.

Duizenden auteurs beweren dat het bedrijf hun boeken zonder toestemming heeft gescand.

Google begon in 2004 met een omvangrijk project om zo veel mogelijk boeken digitaal in zijn bestand op te nemen. Een jaar later werd het bedrijf voor de rechtbank gesleept door meerdere auteurs en uitgevers.

Schikking

Volgens hen is het digitaliseren van boeken een overtreding van de auteursrechten. In 2008 kwam het tot een schikking van 125 miljoen dollar, maar de rechter wees die schikking in 2011 af.

De schikking ging volgens de rechter te ver en zou niet eerlijk zijn tegenover auteurs. Ook zou het Google een competitief voordeel geven tegenover concurrenten zoals Amazon.

Fair use

Google zegt nu dat het Books-project moet worden beschouwd als"fair use" van het auteursrecht, en dat de rechter daarom in het voordeel van de zoekgigant moet beslissen.

"Google Books geeft de mensen een nieuwe en meer efficiënte manier om boeken die relevant zijn voor hun belangen te vinden", aldus het bedrijf in haar verzoekschrift. Volgens Google is het project geen vervanging voor de boeken zelf , omdat lezers nog steeds het boek moeten kopen om het helemaal te lezen.

De vereniging die de uitgevers en auteurs vertegenwoordigt heeft nog niet gereageerd op Google's verzoek.