AMSTERDAM - Google heeft per ongeluk toch nog informatie over wifi-netwerken in het bezit. De data werd bij opnamen voor Street View verzameld. Eerder stelde Google dat alle gegevens verwijderd waren.

Dat heeft de zoekgigant vrijdag zelf laten weten aan NU.nl. De situatie is ook gemeld bij het College bescherming persoonsgegevens (CBP).

In april werd bekend dat Google aan alle eisen van het CBP had voldaan. Ook alle gegevens die de afgelopen jaren onterecht verzameld waren, zouden verwijderd zijn. Google heeft nu toch nog data gevonden en biedt daarvoor zijn excuses aan.

Tijdens opnames voor de dienst Street View werden via de camera-auto’s per ongeluk gegevens opgeslagen van wifi-routers zonder dat de eigenaren hier iets van wisten. Het CBP tikte Google op de vingers. De zoekgigant zou een boete van maximaal 1 miljoen euro krijgen als niet binnen drie maanden aan alle eisen werd voldaan.

Boete

Die deadline haalde Google, maar naar nu blijkt is een deel van de data toch per ongeluk niet verwijderd. Of dat nog gevolgen heeft voor een eventuele boete is niet duidelijk. Het CBP laat in een reactie aan NU.nl weten: "We hebben kennisgenomen van de brief en hebben inmiddels een aantal vragen gesteld aan Google."

De afgelopen maanden deed Google zelf onderzoek naar de verwerking van Street View-disks. Daarbij vond de zoekgigant dus nog Nederlandse gegevens. Van hoeveel routers nog gegevens opgeslagen zijn, is niet duidelijk. Daarvoor moet het bedrijf eerst duizenden disks opnieuw bekijken.

Buitenlandse data

Het is in ieder geval duidelijk dat ook gegevens van buitenlandse wifi-routers nog zijn opgeslagen. Ook de autoriteiten uit die landen worden op de hoogte gebracht. "Google biedt excuses aan voor deze fout. We willen de overgebleven data nu willen vernietigen", aldus een woordvoerder van het bedrijf tegenover NU.nl.