EMERYVILLE - De Amerikaanse internetzoekmachine Ask Jeeves neemt concurrent Interactive Search Holdings over. Met de overname is 343 miljoen dollar (270 miljoen euro) gemoeid, zo heeft Ask Jeeves vrijdag bekendgemaakt.

De overname zorgt voor een verdubbeling van het marktkaandeel van Ask Jeeves van 3,5 naar 7 procent. De aandelen van de zoekmachine schoten na het overnamenieuws 40 procent omhoog.

Ask Jeeves hoopt dat het met het verkrijgen van Interactive Search, eigenaar van de zoekmachines Excite, iWon en Mysearch, de strijd kan aangaan met Yahoo en marktleider Google. Laatstgenoemde machine heeft nog altijd 80 procent van de markt in handen.

Zoekopdrachten

De zoekmachines van Interactive Search Holdings trokken volgens cijfers uit december vorig jaar 17 procent van de internetters in de Verenigde Staten. In het vierde kwartaal van 2003 kregen de sites ruim 700 miljoen zoekopdrachten. Op Ask Jeeves werd in dezelfde periode 680 miljoen keer gezocht.

De financiële topman van Ask Jeeves, Steve Sordello, meent dat door het verkrijgen van International Search de winst bijna onmiddellijk zal toenemen. Door de overname groeit de jaaromzet van 148 miljoen naar 230 miljoen dollar (185 miljoen euro). Ook Yahoo nam recentelijk een aantal concurrerende zoekmachines over.