AMSTERDAM - Vodafone neemt het netwerk rigoureus op de schop. Door antennelocaties te vernieuwen en technische wijzigingen door te voeren, moeten dekking en betrouwbaarheid verbeteren. Ook wordt de uitrol van 4G eenvoudiger.

Dat maakt de provider vrijdag bekend.

De plannen voor 'netwerkinnovatie' worden versneld doorgevoerd. Vodafone doet dit onder de noemer Fast Forward. "Dit moet leiden tot een robuuster en toekomstbestendig netwerk dat klaar is voor nieuwe technologieën en diensten", aldus het bedrijf.

"De brand in Rotterdam heeft onze klanten veel overlast bezorgd en we gebruiken deze situatie nu om onze complete infrastructuur te herzien", legt Rob Shuter, CEO van Vodafone Nederland uit.

In april hadden klanten een week lang geen of slechts bereik na een brand bij een telefooncentrale van het bedrijf.

4G en dekking

In de eerste fase van het plan, dat loopt tot september 2012, zullen de tijdelijke aanpassingen die gedaan zijn na de brand omgezet worden in permanente infrastructuur. Vervolgens zal Vodafone tot ongeveer 2014 bijna 4500 antennelocaties vernieuwen. Zo worden antennes, basisstations en bekabeling vervangen.

"Dit maakt de uitrol van nieuwe generaties netwerken, zoals 4G, eenvoudiger. Daarnaast biedt deze apparatuur meer capaciteit en dekking."

Back-up

Tegelijkertijd zal het aantal netwerkcentrales teruggebracht worden. Deze fase staat gepland van nu tot ongeveer 2015. Het reduceren van het aantal centrales moet beveiliging eenvoudiger maken. Bovendien kunnen centrales dan beter als back-up van een andere centrale dienst doen, aldus Vodafone.

In de laatste fase die ook tot 2015 zal duren wordt het gehele netwerk opnieuw ingedeeld. Alle diensten zoals vaste en mobiele telefonie, data, audio en video wordt op dezelfde manier en via dezelfde infrastructuur afgehandeld.