AMSTERDAM - Google heeft 5,5 miljard dollar (4,6 miljard euro) betaald voor de patenten en eigen technologieën van Motorola Mobility. Het bedrijf is door Google overgenomen voor 12,4 miljard dollar (10,3 miljard euro).

Diverse Amerikaanse media melden woensdag dat de zoekgigant heeft laten weten dat minder dan de helft van het totale aankoopbedrag voor patenten en technologieën was.

Door de overname kreeg Google tienduizenden patenten in handen die van pas kwamen bij de bescherming van besturingssysteem Android. Onder meer Apple, Nokia en Microsoft hebben tal van Androidfabrikanten aangeklaagd voor patentschending in de software.

In totaal hadden de patenten, samen met de technologieën van Motorola, voor Google een waarde van 5,5 miljard dollar.

Licenties

Microsoft heeft met diverse bedrijven licenties afgesloten voor het gebruik van gepatenteerde technologieën in Android. Zo betalen onder mee Samsung en HTC voor elk verkocht toestel een bepaald bedrag aan Microsoft.

De overname van Motorola Mobility werd in mei afgerond na uitgebreide onderzoeken door Amerikaanse en Europese toezichthouders.

Plannen

In de meest recente kwartaalcijfers liet Google weten dat Motorola ongeveer 1,25 miljard dollar had bijgedragen aan de omzet. Het nieuwe onderdeel leed echter een verlies van 233 miljoen dollar. Over eventuele toekomstplannen en veranderingen wil de zoekgigant weinig kwijt.

"Uiteraard mag iedereen veranderingen bij Motorola verwachten", stelde de financiële topman van Google tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers. "Maar we hebben nu nog niets aan te kondigen."

Vlak na de overname ontstond de vraag of Androidfabrikanten als Samsung en HTC zich zorgen moesten gaan maken dat Motorola voordelen zou krijgen bij de productie van Androidproducten. Volgens Google is daar geen sprake van.