AMSTERDAM - De SP wil opheldering van minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) over wifi in de trein, waarvoor mogelijk betaald moet gaan worden. De SP vindt het tijd voor een landelijke standaard voor gratis internet in het openbaar vervoer.

Dat blijkt uit Kamervragen die Paulus Jansen, Tweede Kamerlid voor de SP, maandag ingediend heeft.

Momenteel zijn er ruim 200 treinen uitgerust met gratis wifi. Eind 2013 moeten alle 365 intercity’s beschikken over een internetverbinding.

Het contract met T-Mobile loopt in april 2013 af. Mogelijk moet er vanaf dat moment voor het internet betaald worden. De NS liet dit weekend wel weten dat gratis wifi 'ontzettend belangrijk' is voor de klanten.

Standaard

De SP wil dat de minister een einde maakt aan de onduidelijkheid. Jansen vraagt aan Schultz of zij afspraken heeft gemaakt met de NS over het eventueel berekenen van kosten voor wifi in de trein. Jansen ziet gratis internet als een belangrijke factor voor reizigers om voor de trein te kiezen.

"Is het, nu zelfs busondernemingen gratis internet op sommige streekbusdiensten aanbieden, onderhand tijd om met een helder, landelijke standaard te komen voor gratis internet in het openbaar vervoer?", aldus Jansen.

Hij vreest dat er anders 'een ratjetoe van systemen' zal ontstaan. Het Kamerlid heeft de minister gevraagd of zij bij de komende 'concessie' voor het spoor van plan is voorwaarden te stellen over het wifi-aanbod.