AMSTERDAM - De VVD wil dat Nederlanders die in het buitenland wonen voortaan via internet kunnen stemmen tijdens Tweede Kamerverkiezingen.

Dat maakt Joost Taverne, Tweede Kamerlid voor de VVD, maandag bekend. Hij zal deze zomer een definitief wetsvoorstel indienen.

Bij komende Tweede Kamerverkiezingen die plaatsvinden op 12 september moeten kiesgerechtigden in het buitenland het nog zonder internetstemmen doen. Volgens Taverne is de opkomst vanuit het buitenland door het omslachtige proces al jaren 'uitzonderlijke laag'.

"Op basis van een schatting is het opkomstpercentage onder Nederlandse kiezers in het buitenland slechts 6 procent", aldus het Kamerlid. Er wonen naar schatting tussen de 500.000 en 700.000 Nederlandse kiesgerechtigden in het buitenland.

Stembiljetten

Zij moeten zich voor 1 augustus registreren en slechts 35.000 mensen hebben dat tot nu toe gedaan. Na de registratie krijgen de Nederlanders een stembiljet thuisgestuurd. Taverne: "Als je in Verweggistan woont en bent overgeleverd aan slechte postbezorging, komen de biljetten vaak niet of te laat aan."

Hij wijst op het feit dat het wel al mogelijk is online Belastingaangifte te doen. Taverne wil de wet aanpassen zodat Nederlanders in het buitenland via het internet kunnen stemmen.

"Wat mij betreft zijn dit de laatste verkiezingen waarbij we het op deze manier doen. In 2006 hebben we hier al mee geëxperimenteerd en het is tijd dat we het nu definitief gaan invoeren."