AMSTERDAM – Uitzendbureau Accord lekt opnieuw persoonsgegevens van uitzendkrachten via de website. Eerder werden gegevens gestolen en op internet geplaatst.

Het nieuwe lek werd ontdekt door een bron die het meldde op voorwaarde van anonimiteit. Na verificatie bleek dat de persoonsgegevens van duizenden mensen via de homepage van het bedrijf eenvoudig op te vragen waren.

Oud-lek

NU.nl heeft het bedrijf geïnformeerd van het lek. Hierop heeft het bedrijf de website offline gehaald. De uitzendorganisatie verwacht dat de website later vandaag weer online wordt gezet en hij "dan weer veilig is".

Het is de tweede keer in korte tijd dat klantgegevens van uitzendbureau Accord worden gestolen. Begin juli werd bekend dat gegevens waren gestolen. De hacker die dat deed, eiste een ‘fee’ van 10.000 euro.

Toen het bedrijf niet aan de eis gehoor gaf, werden de gegevens op internet gezet. Daarbij ging het niet alleen om mensen die nog bij het uitzendbureau actief zijn, maar ook oud-uitzendkrachten die soms al jaren niet meer voor de organisatie werken.

Advocaat

"Het gaat nu om dezelfde klantgegevens die je al had, dus dat is niet zo bijzonder", reageert een zegsman van het Accord. Volgens hem is zijn bedrijf een kleine speler en daarom niet nieuwswaardig.

Wel erkent hij initieel de indruk te hebben gewekt het probleem niet serieus te nemen. "Dat is niet mijn bedoeling geweest. We nemen het wel serieus en balen er enorm van", stelt hij tegenover NU.nl.

Desgevraagd zegt hij serieuze stappen te nemen de beveiliging nu goed op orde te krijgen. Dat betekent volgens hem nu ook het inhuren van een beveiligingsbedrijf. "Het moet echt veiliger en die boodschap is heel helder aangekomen."

Het bedrijf wil weten wie de bron is en laat doorschemeren stappen tegen de ontdekker van het lek te overwegen. "Ik heb navraag gedaan bij onze advocaten en juristen, want als een mediasite zich hiermee gaat bemoeien dan heb je een heel andere discussie".