AMSTERDAM - D66 wil alle ICT-onderwerpen zoals privacy, cybercrime, internetvrijheid en telecom in een nieuw kabinet onderbrengen bij één ministerie. Voor een minister van ICT is het echter nog te vroeg.

Dat laat Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid voor D66, weten aan NU.nl.

In een woensdag gelanceerd plan pleit Verhoeven voor het beter benutten van de groeikansen van ICT. D66 stelt dat het verbeteren van het ICT-beleid miljarden kan opleveren voor de Nederlandse economie.

Het plan van Verhoeven bestaat uit een aantal punten zoals het onderbrengen van alle ICT-onderwerpen bij één ministerie. Bovendien wil hij het vertrouwen in cyberveiligheid vergroten door harde en concrete afspraken te maken en pleit het Kamerlid voor een 'privacywaakhond met tanden'.

Innovatie

"Privacy, cybercrime, internetvrijheid, telecoom en andere ICT-gerelateerde onderwerpen zijn nu verspreid over allerlei ministeries", legt Verhoeven uit. "Een groeionderwerp als ICT hoort thuis bij het ministerie van Economische Zaken en Innovatie."

Bij dat ministerie hoort nu ook nog Landbouw, maar Verhoeven ziet het overheidsonderdeel in de toekomst veranderen in een soort ministerie van Groei. "Daaronder vallen dan ICT, innovatie en export", aldus Verhoeven.

Minister van ICT

"Maar ook bijvoorbeeld onderwijs op het gebied van ICT moet beter geregeld worden. De onkunde op dat gebied kost Nederland 19 miljard euro." Deze kosten worden volgens de partij onder meer gemaakt als systemen gehackt worden vanwege slechte beveiliging of bij het verlies van data.

Voor een minister van ICT en Internet vindt Verhoeven het nog wat te vroeg. "Dat kan je niet zo 1, 2, 3 regelen. Ik vind dat er een ministerie moet komen dat over al deze onderwerpen gaat. Hoe de posities binnen dit ministerie dan ingedeeld worden, is van latere zorg."

Vertrouwen

Het ministerie zou in ieder geval het vertrouwen van burgers en bedrijven in ICT moeten vergroten. Dat kan volgens Verhoeven bijvoorbeeld door harde afspraken te maken over hoe om te gaan met persoonsgegevens en het in het leven roepen van een privacywaakhond 'met tanden'.

Het Kamerlid stelt dat ICT een heel prominent onderdeel is van het programma van D66. "Alles waar we de afgelopen twee jaar voor gestreden hebben, staat weer in ons programma. We zetten hier zwaar op in."