AMSTERDAM - De Europese overkoepelende consumentenorganisatie BEUC heeft in een brief aan Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) gepleit voor Europese netneutraliteit.

In de brief (pdf) uit BEUC de zorgen over het feit dat veel Europeanen getroffen worden door beperkingen die aanbieders van internet opleggen.

Uit een eerder onderzoek van Kroes bleek dat bijvoorbeeld VoIP (bellen via internet red.) vaak geblokkeerd wordt. Ook zouden in diverse landen verbindingen worden afgeknepen. BEUC noemt de situatie 'alarmerend'.

Netneutraliteit

De organisatie, waar ook de Nederlandse Consumentenbond lid van is, dringt bij Kroes aan op Europese regelgeving op het gebied van netneutraliteit. In Nederland werd dit jaar  netneutraliteit vastgelegd in de Telecomwet. Het principe gaat vanaf 1 januari 2013 gelden.

Het afknijpen, blokkeren of financieel extra belasten van specifieke internetdiensten is dan niet meer toegestaan. Er ontstond in Nederland ophef nadat providers lieten weten mogelijk extra geld te willen vragen voor bijvoorbeeld Whatsapp.

Leidraad

Minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) heeft netneutraliteit eerder al aangeraden bij Kroes, maar zij liet daarvoor al weten niet warm te lopen voor het idee.

De Europese Commissie wil voorlopig niet verder gaan dan richtlijnen aan EU-lidstaten en bedrijven. Marietje Schaake, Europarlementariër voor D66, schrijft in een blog dat deze leidraad bindende garanties mist.

"Hopelijk komt er nu toch Europese regelgeving, waardoor het gelijke speelveld van de Europese markt ook intact blijft", aldus Schaake.