AMSTERDAM - De beveiliging van de chip op het nieuwe paspoort is met op internet gratis verkrijgbare software te omzeilen.

Omdat de chip op afstand is uit te lezen, is het voor criminelen of terroristen gemakkelijk de chip te kopiëren en identiteitsfraude te plegen. Daarvoor waarschuwt hacker Jeroen van Beek zaterdag in De Telegraaf.

Met iemands identiteit is het volgens de hacker gemakkelijk een bankrekening te plunderen. Daarom zouden burgers moeten worden voorgelicht hoe ze hun gegevens beter kunnen beschermen. Zeker nu skimmen steeds moeilijker wordt, zouden cyberbendes op dit gebied op de loer liggen.

In 2008 slaagde Van Beek er al in de RFID-chip van het paspoort dat in Nederland en in tientallen andere landen wordt gebruikt te kraken. Hij stelde toen dat nog geen sprake was van acuut gevaar omdat niet iedereen de kennis had om de zwakheden te misbruiken. Nu er gratis software beschikbaar is die de beveiliging kan omzeilen, kan dat veranderen.

Gecontroleerd

Op de chip staat een kopie van de informatie die ook in het paspoort zelf te lezen is, zoals naam, geboortedatum, sofinummer en een pasfoto. Zo kan worden gecontroleerd of niet is gerommeld met het papieren paspoort.

Van Beek merkte destijds dat het bij gemeentehuizen niet werd opgemerkt toen hij een controle deed met zijn eigen paspoort terwijl in de digitale informatie een foto van Elvis Presley of Osama Bin Laden stond.

In 2006 werd al bekend dat het mogelijk is om van een afstandje de nationaliteit van de houder van een paspoort met chip uit te lezen. Kwaadwillenden zouden die techniek in theorie kunnen gebruiken om een bom te laten ontploffen op het moment dat iemand met een bepaalde nationaliteit langs zou lopen.