UTRECHT - Het Openbaar Ministerie (OM) is op onrechtmatige wijze achter de identiteit gekomen van de 46-jarige F. van L. uit Chaam die afgelopen zomer zuivelproducent Campina 50.000 euro heeft afgeperst. Dat vermoedt de raadsman van de verdachte, W. Ausma. Hij dient dinsdag tijdens de behandeling van de zaak bij de rechtbank in Utrecht het verzoek in om de eigenaar van een Amerikaanse internetprovider als getuige te horen.

De politie achterhaalde de verdachte via een internetprovider die absolute anonimiteit garandeert. Ausma vindt het vreemd dat de provider onmiddellijk de naam van zijn cliënt prijsgaf aan de FBI. Hij wil weten of alles volgens de regels is gegaan. De rechtbank wees een dergelijk verzoek eerder af, maar Ausma denkt meer kans te maken nu hij de naam van de eigenaar heeft achterhaald.

Van L. wordt dinsdag ook beschuldigd van poging tot moord op een vrouw uit Deurne die in juni ziek werd na het eten van verwenyoghurt die was besmet met landbouwgif. Daarnaast legt de officier van justitie de man eerdere pogingen tot afpersing van Ahold, voedingsmiddelenconcern Sara Lee en de NS ten laste. Van L. heeft de afpersingen toegegeven, maar stelt dat het nooit zijn bedoeling is geweest om slachtoffers te maken.

De zaak tegen Van L. werd in oktober aangehouden om hem te laten onderzoeken in het Pieter Baan Centrum. De rechtbank wilde meer duidelijkheid krijgen over zijn motieven. Dat onderzoek is inmiddels afgerond. Ausma en het OM willen nog niets over de uitkomsten van dat onderzoek zeggen.