AMSTERDAM –- De Piratenpartij staat zou als er nu verkiezingen worden gehouden voor het eerst één Kamerzetel in de wacht slepen.

Dat blijkt uit De Stemming, een nieuwe peiling van EenVandaag.

Toevallig presenteerde de Piratenpartij donderdag ook het verkiezingsprogramma, de peiling werd echter al daarvoor gehouden. De Piratenpartij haalde nooit eerder in een peiling een zetel.

De partij zet in op privacy, een open overheid en het delen van informatie. Lijsttrekker Dirk Poot laat weten minstens één zetel te willen halen in de Tweede Kamer.

Themapartij

De partij, die nu niet vertegenwoordigd is in de Kamer, benadrukt dat ze zich niet alleen met downloaden bezighoudt. ''Wij zijn een themapartij waarvan het overkoepelende thema doordringt tot alle belangrijke zaken in het leven'', staat in het programma.

In haar verkiezingsprogramma zoekt de partij duidelijk de confrontatie met de gevestigde orde. ''Bestaande politieke partijen blijven hangen in hun verouderde ideologie, maar zien niet welke vrijheden er intussen opgegeven worden.''

Ook de huidige manier van regeren moet het ontgelden. ''Dichtgetimmerde coalitieakkoorden hebben het parlement gedegradeerd tot een applausmachine voor de regering'', aldus Poot, die een lijst met 11 kandidaten aanvoert.

Zeven punten

De partij presenteert in haar programma zeven punten, waar niet over te onderhandelen valt. Zo moet de privacy van burgers gewaarborgd blijven, moeten vertrouwelijke gegevens veiliger worden opgeslagen en zouden burgers de overheid moeten kunnen controleren.

Daarom moet de overheid alle informatie delen. Ook moet het auteursrecht beperkt worden en het patentsysteem hervormd, zo vindt de Piratenpartij.

Dat laatste zou ervoor moeten zorgen dat onder meer de gezondheidszorg betaalbaar blijft. Verder is de partij voorstander van Europese samenwerking, al ''heeft het Europese project een paar ernstige weeffouten die verholpen moeten worden voor de zaak instort. Het voornaamste probleem is dat een groep democratische landen zich in een ondemocratische superstaat heeft laten dwingen.''