SYDNEY - De rechtszaak in Australië tegen muziekuitwisseldienst Kazaa gaat door. Dat heeft de Australische federale rechtbank donderdag bepaald. Kazaa had geprobeerd de zaak uit te stellen tot na een uitspraak in de Verenigde Staten over de rechtmatigheid van de dienst.

De federale rechter verwierp verder een verzoek van Kazaa om huiszoekingen, die begin februari plaatsvonden, nietig te verklaren. Vijf platenmaatschappijen doorzochten toen kantoren van Sharman Networks, de eigenaar van Kazaa. Sharman deed hierna aangifte van beschadiging van apparatuur en mishandeling van medewerkers.

De Australische muziekindustrie heeft de rechtszaak tegen Kazaa aangespannen. M. Speck, woordvoerder van de muziekindustrie, denkt dat Kazaa in Australië schuldig zal worden bevonden aan het schenden van auteursrecht. "Het gaat hier om het schenden van auteursrecht door Australiërs in Australië."

In Nederland oordeelde de Hoge Raad in december dat de muziekuitwisseldienst geen inbreuk maakt op de auteursrechten. Op 23 maart gaat de Australische zaak tegen Kazaa door. In de Verenigde Staten loopt een vergelijkbare rechtszaak.