AMERSFOORT - Telefonische oplichters die zich voordoen als medewerkers van Microsoft hebben afgelopen week hun slag geslagen in Amersfoort en Soesterberg.

Dat meldt de politie woensdag.

De slachtoffers werden thuis opgebeld door de 'monteurs', die Engels spraken met een Indiaas of Pakistaans accent. Ze kregen te horen dat er een probleem was met hun computer.

Op afstand namen de oplichters de computer over om te 'helpen', waarna ze de slachtoffers adviseerden een nieuwe virusscanner aan te schaffen. Tijdens de betaling via internet liep de computer vast en werden bedragen afgeschreven.

Waarschuwing

Microsoft gaf dinsdag een waarschuwing af voor telefonische oplichters die beweren dat ze van het softwarebedrijf zijn en toegang proberen te verkrijgen tot de computer. ''Noch Microsoft, noch onze partners plegen ongevraagde telefoontjes om u computerbeveiligings- of softwareoplossingen in rekening te brengen'', aldus het softwarebedrijf.

Enkele organisaties waarvoor de fraudeurs zeggen te werken, zijn Windows Helpdesk, Windows Service Center en Microsoft Ondersteuning.