DEN HAAG – Hackers hebben toegang gekregen tot gegevens van T-Mobile-dochter Simpel.nl. Daarbij zijn e-mailadressen buitgemaakt. Of er ook wachtwoorden buitgemaakt zijn is niet duidelijk.

Dat meldt het bedrijf op de website.

Er is aangifte gedaan bij de politie en de inbraak is ook gemeld bij de OPTA. Simpel.nl heeft momenteel alle online dienstverlening gestaakt.

Serieus

Voor Simpel.nl is het nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd. “Maar maandag werden we op de hack gewezen. Wat er precies gebeurd is zijn we aan het onderzoeken”, vertelt Jasper de Rooij tegenover NU.nl. “Wat we zeker weten is dat 12.000 e-mailadressen zijn bekeken.” Die zijn afkomstig van een marketingactie.

“We nemen het heel serieus”, legt de Rooij uit. Hij wilde geen enkel risico nemen dat een hacker nog ergens bij kan. “Daarom hebben we de hele orderstraat uitgezet, zodat we zeker weten dat er geen klantinformatie naar buiten kan komen. We nemen dit echt heel serieus.”

Aangifte

Meteen na het ontdekken van de hack heeft Simpel.nl melding gemaakt bij de OPTA en aangifte gedaan. Daarop is volgens de Rooij meteen een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Een woordvoerder van het Landelijk Parket bevestigt dat er aangifte is gedaan en direct een onderzoek is gestart. Dat wordt uitgevoerd door de High Tech Crime Unit van de Nationale Recherche.

Ook het beveiligingsbedrijf Fox-IT is bezig met een onderzoek. De Rooij wil precies weten waar zaken zijn misgegaan. “Ik vind dat je tot het uiterste moet gaan om de privacy van je klanten te beschermen en daarom zetten we alles op alles. Ik kan je zeggen dat het uitzetten van de orderstraat niet iets is dat je zomaar doet.”