AMSTERDAM - Kazaa is niets anders dan een hulpmiddel bij het uitwisselen van bestanden. Het is nooit uitsluitend bedoeld voor mp3-bestanden. Dat verklaarde hoogleraar Huizer woensdag in Amsterdam tijdens het hoger beroep van internetdienst Kazaa.

Erik Huizer, hoogleraar Internettoepassingen aan de Universiteit Twente, werd als getuige-deskundige door de advocaat van Kazaa opgeroepen, zo meldt Planet Multimedia

Het delen van bestanden zoals dat bij Kazaa gebeurt, is niets nieuws, zo bracht Huizer naar voren."Kazaa biedt een slimme gebruikersinterface die gebruikmakend van ftp en http het vinden van bestanden op basis van metadata en het vervolgens downloaden van die bestanden eenvoudiger toegankelijk maakt", aldus de hoogleraar.

Communicatiegereedschap

Volgens Huizer is Kazaa niet uitsluitend bedoeld voor het uitwisselen van mp3-bestanden. "Kazaa is bijvoorbeeld ook uitstekend toepasbaar als communicatiegereedschap voor gemeenschappen die autonoom zijn, niet van een centrale dienst gebruik willen maken en toch bestanden moeten uitwisselen."

Kazaa vecht de uitspraak van rechter mr. Orobia de Castro aan die eind november bepaalde dat Kazaa 'zodanige maatregelen moest treffen die de vermeende auteursrechtinbreukmakende handelingen' van de gebruikers van Kazaa zou stoppen. Dit zou volgens de rechter kunnen door de website uit de lucht te halen of te stoppen met het aanbieden van de software. Volgens Kazaa was dat onmogelijk.

/NETKazaa verliest rechtszaak tegen Buma/Stemra