AMSTERDAM - De Nederlandse overheid heeft het afgelopen halfjaar over minder dan tien Twittergebruikers informatie opgevraagd.

In de helft van de verzoeken verschafte Twitter de gevraagde informatie, meldt het sociale platform in een overzicht.

Overheden vragen geregeld informatie op bij Twitter, bijvoorbeeld om te ontdekken wie achter een doodsbedreiging zit. Zodra sprake is van minder dan tien verzoeken, worden geen exacte cijfers gegeven om te voorkomen dat lopende onderzoeken worden belemmerd.

Bezwaar

Nederland wijkt niet af van de meeste andere landen in het overzicht. Negentien van de 23 landen waarover Twitter gegevens heeft gepubliceerd, vroegen informatie over gebruikers op.

Bij zestien landen werd geen enkel verzoek ingewilligd, bijvoorbeeld omdat de aanvraag een niet-bestaande gebruikersnaam bevatte of omdat twitteraars met succes bezwaar maakten tegen het verstrekken van hun gegevens.

VS

De Verenigde Staten spannen de kroon als het gaat om het aantal verzoeken. Het land diende er 679 verzoeken in voor de gegevens van een of meerdere gebruikers. In driekwart van de verzoeken werd de informatie gegeven, waardoor het land informatie kreeg over 948 gebruikers.

Frankrijk, Griekenland, Pakistan, Turkije en het Verenigd Koninkrijk dienden verzoeken in om gebruikers of boodschappen te verwijderen omdat die in hun ogen een illegale inhoud hebben. Aan deze verzoeken heeft Twitter geen enkele keer gehoor gegeven.

Auteursrecht

Verder kwamen bijna 3400 verzoeken binnen om tweets te verwijderen die het auteursrecht zouden schenden. In 36 procent van de gevallen werd aan het verzoek voldaan, waardoor bijna 5300 tweets en zeshonderd media zoals foto's werden verwijderd.

Ook Google maakt elk half jaar bekend welke overheden informatie opvragen en hoe vaak zij dit doen.

In Nederland probeert GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed al maanden inzicht te krijgen in hoe vaak politie en justitie gegevens opvragen bij sociale media. Het ministerie van Justitie weigert dit tot nu toe bekend te maken.