AMSTERDAM - Een Amerikaanse rechter heeft de internetdienst Twitter opdracht gegeven tweets en account-informatie van een gebruiker te overhandigen aan justitie.

Dat meldt persbureau Reuters in de nacht van maandag op dinsdag. De informatie, die justitie eerder opeiste, betreft de twitteraar Malcolm Harris, die wordt vervolgd wegens het verstoren van de openbare orde tijdens een protest vorig jaar van Occupy Wall Street op de Brooklyn Bridge in New York.

De rechter was het niet eens met het standpunt van Twitter dat met het overhandigen van de tweets Harris' privacy wordt geschonden. 'Als je een Twitter-bericht plaatst, kun je niet verwachten dat dit privé blijft, net zoals wanneer je iets uit het open raam schreeuwt', aldus de rechter. Hij zou de informatie zelf bekijken en relevante delen overdragen aan de aanklagers en Harris' advocaat.

Volgens justitie tonen de tweets van Harris aan dat hij bewust een bevel van de politie had genegeerd.

Teleurgesteld

Een woordvoerder van Twitter laat aan Reuters weten teleurgesteld te zijn. 'De gebruikersvoorwaarden van Twitter maken het volkomen duidelijk dat gebruikers eigenaar zijn van hun eigen content', aldus de woordvoerder. 'We blijven ons inzetten voor de rechten van onze gebruikers.'

De Amerikaanse organisatie voor burgerrechten heeft de zaak omschreven als een belangrijke test voor de vrijheid van meningsuiting online.