DEN HAAG - De PvdA vreest dat de Europese online privacybescherming 'een lachertje wordt' nu bedrijven als Google en Facebook alles in het werk stellen om regelgeving tegen te gaan.

"Ik ben bang dat Europa, inclusief minister Opstelten (Justitie), zich onder druk laat zetten door het bedrijfsleven en daardoor de belangen van Nederlandse burgers verkwanselt", laat PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt daarover weten tegenover NU.nl.

"Deze geluiden hebben mij uit Brussel bereikt. Ook zou er inmiddels een meerderheid zijn om het principe dat mensen zelf toestemming moeten geven voor het gebruik van hun gegevens in feite teniet te doen", aldus Recourt.

Eigenaar

Dinsdag debatteert de Tweede Kamer over de Europese regels voor bescherming van persoonsgegevens. De PvdA hamert erop dat mensen zelf de eigenaar van hun online gegevens zijn.

Recourt: "Omdat we steeds meer via internet doen, weten bedrijven zo goed als alles van ons: wat we eten, waar en wanneer de vakantiefoto's zijn genomen en wie er op staan. Wij zijn geen handelswaar!"

Geschrapt

De PvdA'er is bang dat de Europese privacyregelgeving voor uitwisseling van persoonsgegevens zelfs helemaal geschrapt wordt.

"Een dergelijke aantasting van onze vrijheden kunnen wij zelf in Nederland niet meer repareren."