AMSTERDAM -  LinkedIn, Mozilla en verschillende andere websites hebben afgelopen nacht te maken gehad met technische problemen als gevolg van de invoering van de schrikkelseconde.

Dat schrijft Wired.

Schrikkelsecondes zijn nodig om te voorkomen dat atoomklokken voor lopen op de zonnetijd. De secondes worden op onregelmatige intervallen toegevoegd om zo een onregelmatigheid in de rotatie van de aarde te compenseren.

Afgelopen nacht is de seconde toegevoegd waarna verschillende softwareplatforms zoals Linux en Java crashten. Veel computersystemen gebruiken het Network Time Protocol (NTP) om de tijd van een atoomklok te synchroniseren. Bij het toevoegen van een extra seconde wisten sommige servers niet hoe ze daarmee om moesten gaan.

Ook Mozilla, maker van de Firefox-browser, ondervond problemen vanwege de crash met Java. 

Problemen

Volgens website Buzzfeed hadden de websites Foursquare, Yelp, LinkedIn, Gawker en StumbleUpon ook korte tijd technische problemen.

Google had geen problemen, omdat het een techniek gebruikt die geleidelijk milliseconden aan de klok toevoegt voordat de schrikkelseconde ingevoerd wordt. De servers werden bij de invoering niet getroffen omdat de seconde eigenlijk al toegevoegd was.