BRUSSEL - Vakantiegangers kunnen vanaf zondag goedkoper bellen in Europa. Vanaf 1 juli zijn de kosten om te bellen of te sms'en in het buitenland fors verlaagd.

Dat is gebeurd onder druk van Europees commissaris Neelie Kroes en het Europees Parlement. Het gaat om nieuwe prijsverlagingen en Europa heeft ervoor gezorgd dat de komende jaren de tarieven verder dalen.

Ook geldt vanaf zondag, voor het eerst, een maximumprijs voor internetten in het buitenland. Voor een megabyte (MB) data gaat een maximum gelden van 70 cent.

Verder mag een telefoongesprek vanaf 1 juli maximaal 35 cent per minuut kosten, inclusief btw, de ontvangst van een gesprek 10 cent per minuut en een sms 11 cent.

De gegevens zijn afkomstig van de Europese Commissie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

2013

Volgend jaar, per 1 juli 2013, zullen de prijzen verder verlaagd worden naar maximaal 54 cent voor een MB. In 2014 wordt nogmaals een prijsverlaging doorgevoerd waardoor een MB dan nog 24 cent mag kosten. Voor een minuut bellen ligt het maximum dan op 23 cent en een sms’je kost hooguit nog 7 cent.

Ook geldt er vanaf 1 juli dit jaar zowel binnen als buiten de EU al een verplichting om klanten een waarschuwing te sturen als zij meer dan 50 euro verbruikt hebben.