DEN HAAG - De VNG gaat actief gemeenten ondersteunen om hun ICT-beveiliging beter op orde te krijgen. In oktober moet daarvoor een permanent bureau worden opgericht.

Dat bevestigt een woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Gemeenten tegenover NU.nl.

De stap volgt op onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de vereniging na de perikelen rond Diginotar en de vele lekken die rond Lektober bekend zijn geworden. Toen bleek dat veel gemeenten een gebrekkige informatiebeveiliging hebben.

Onderzoek heeft de problemen bevestigd, maar ook duidelijk gemaakt dat er een gebrek aan kennis bij gemeenten is. Verder blijken bestuurders zich daar onvoldoende van bewust en daarom is er behoefte aan concrete ondersteuning, aldus het onderzoek.

Kwartiermaker

Een kwartiermaker gaat nu uitzoeken hoe een bureau dat deze ondersteuning moet geven het beste vorm kan krijgen en welke taken er precies moeten worden uitgevoerd. Gemeenten moeten allemaal een DigiD impact assesment uitvoeren om daarmee zwakheden op te sporen en te voldoen aan een minimaal niveau van beveiliging.

Op de najaarsvergadering van de VNG in oktober moet dan een besluit worden genomen waardoor een beveiligingsbureau een permanente plaats krijgt. Dat moet in ieder geval concrete ondersteuning bieden.

Voor beveiliging gaat VNG samenwerken met KING, het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten, een programmabureau dat ondersteunend is voor ICT-ambities van gemeenten.

Onderzoeksraad

Donderdag kwam de Onderzoeksraad voor Veiligheid met een onderzoek naar beveiliging. Dat werd gestart nadat er was ingebroken bij certificatenleverancier Diginotar. Het bedrijf leverde ook beveiligingscertificaten voor overheidswebsites.

De Raad onderzocht ook enkele gemeenten en kwam ook tot de conclusie dat bestuurders te weinig kennis van beveiliging hebben. De VNG zegt het rapport van de Onderzoeksraad nog te bestuderen.

"Deze stap doen we zelf op basis van eigen onderzoek, maar het beeld dat is geschetst is wel herkenbaar. De onderzoeken lijken naadloos op elkaar aan te sluiten", stelt een zegsman dan ook. VNG formuleert op een later moment een eigen standpunt.