AMSTERDAM - Er is opnieuw ophef ontstaan over het toewijzen van nieuwe domeinnamen naast .com en .nl. Overheden vrezen dat commerciële partijen religieuze extensies of namen van regio’s en landen in handen krijgen.

Dat schrijft The Register op basis van een congress over het toewijzen van top level-domeinnamen.

ICANN, de organisatie die de infrastructuur van het internet beheert en gaat over het toewijzen van extensies, heeft na veel kritiek toch bedrijven nieuwe domeinen laten registeren. Onlangs werd de lijst met bijna 2000 extensies gepubliceerd.

De eerste kritiek kwam van bedrijven die boos zijn over de hoge kosten. Eén domein kost bijna 150.000 euro. Voor een bedrijf met veel merknamen kunnen de kosten behoorlijk oplopen als zij niet willen dat concurrenten met de domeinen aan de haal gaan.

Nieuwe kritiek

Ook overheden uiten nu zorgen over het opvragen van religieuze domeinen. Zo heeft een Turks bedrijf diverse domeinen aangevraagd die gerelateerd zijn aan de Islam. Daarnaast is er ophef ontstaan over het aanvragen van .bible, .church en .halal.

Overheden vrezen dat bedrijven de sites commercieel zullen uitbuiten.

Bovendien vindt een aantal landen dat zij recht hebben op bepaalde domeinen die gerelateerd zijn aan gebieden in het land. Zo wil Argentinië niet dat het Amerikaanse bedrijf Patagonia het domein .patagonia in handen krijgt omdat een regio die deels in het land ligt, ook zo heet.

Nederland heeft voor bijna 300.000 euro twee top level-domeinnamen aangevraagd. Het gaat om .overheidnl en .politie. ICANN heeft nog niet op de meest recente kritiek gereageerd.