AMSTERDAM - Treinreizigers maken gezamelijk maandelijks zo'n miljoen keer gebruik van internet in de trein. Zij verstoken samen bijna 10 terabyte.

Dat blijkt uit gegevens van de Nederlandse Spoorwegen (NS) die Tweakers.net heeft opgevraagd.

Het verbruik is in een jaar tijd flink gestegen. Inmiddels wordt er per maand 9700 gigabyte aan data verstookt door NS-reizigers. 265 procent meer dan een jaar geleden, toen het verbruik op 2670 gigabyte stond.

In maart werd nog bekendgemaakt dat het aantal sessies in een jaar tijd met 450 procent toegenomen was tot 663.000 per maand. Zo’n sessie duurt gemiddeld 40 minuten waarbij een reiziger ongeveer 9MB aan data verstookt.

T-Mobile

Het grootste deel van de data wordt gebruikt via het mobiele netwerk van T-Mobile, zo meldt Tweakers. 7700 van de 9700GB gaat over dit netwerk. De rest van de data gaat over het netwerk van KPN dat internet verzorgt op de stations. T-Mobile biedt het internet in de treinen zelf aan.

Zo’n 200 treinen zijn momenteel uitgerust met draadloos internet. Eind 2013 moeten alle 365 intercity’s voorzien zijn van een internetverbinding. Het internet is momenteel nog gratis te gebruiken, maar de NS kan nog niet zeggen of dat na eind 2012 nog zo is. Dan loopt de testperiode af.