AMSTERDAM - In België worden scholen regelmatig gehackt door leerlingen. Bijvoorbeeld examenvragen zijn daarbij het doelwit.

Dat schrijft De Standaard op basis van uitspraken van de Federal Computer Crime Unit (FCCU).

De afgelopen jaren schommelde het aantal meldingen rond de dertig per jaar. Vermoed wordt dat het daadwerkelijke aantal veel hoger ligt.

"Het gebeurt inderdaad frequent dat leerlingen door systemen te hacken examenvragen proberen te stelen", aldus Luc Beirens van de FCCU. Soms zouden zelfs examenresultaten gemanipuleerd worden. "Maar het gaat veel verder dan alleen het binnendringen van het systeem voor informatie."

Volgens Beirens slagen de leerlingen er soms ook in wachtwoorden van leraren en medeleerlingen te achterhalen. "Daar wordt dan misbruik van gemaakt."

Niet gemeld

De FCCU is er van overtuigd dat er meer dan dertig scholen per jaar gehackt worden. "Niet alles wordt aan de politie gemeld, omdat de scholen het probleem liever intern oplossen", legt Beirens uit. Ook een woordvoerder van Katholiek Onderwijs beaamt dat: "Ik denk dat het probleem nog geen dramatische proporties aanneemt, waardoor het niet altijd nodig is naar de politie te stappen."

In Nederland ontstond begin vorig jaar ophef over een leerling van het Aloysius College in Den Haag. De leerling meldde een lek bij de directie, maar werd naar eigen zeggen niet serieus genomen. Vervolgens haalde hij foto’s van leerlingen van het systeem en plaatste ze op een site om het lek aan te tonen.

De school deed aangifte tegen de leerling, maar trok deze later in.