AMSTERDAM - De huiszoekingsbevelen waarmee de politie van Nieuw-Zeeland in januari bij de mensen achter Megaupload.com binnenviel, zijn ongeldig en het verzamelde bewijs is daarom onrechtmatig.

Dat heeft een rechter in Nieuw-Zeeland donderdag bepaald, aldus Reuters.

In januari werden vier mensen, waaronder de oprichter Kim Dotcom, aangehouden voor het verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal via Megaupload.com. De verdachten hebben altijd gezegd dat de site alleen online opslag aanbiedt.

Megaupload zou sinds 2005 175 miljoen dollar verdiend hebben met de website.

De rechter in Nieuw-Zeeland, waar de arrestaties verricht zijn, heeft nu bepaald dat de huiszoekingsbevelen illegaal waren omdat de tekst te algemeen was. "Er werd niet adequaat beschreven over welke misdrijven het ging en daarom zijn ze ongeldig", aldus de rechter.

Bewijsmateriaal

Door de uitspraak is al het bewijsmateriaal dat de FBI gekopieerd heeft van computers van de verdachten ook niet geldig is. De politie in Nieuw-Zeeland laat weten dat het de uitspraak in overweging heeft genomen en dat momenteel bepaald wordt welke acties verder nodig zijn.

Megaupload heeft een Amerikaanse rechter eerder al gevraagd de rechtszaak te verwerpen. Volgens de advocaten van het bedrijf hebben de verdachten de aanklachten formeel niet ontvangen. Het is wettelijk namelijk niet mogelijk Megaupload op afstand te dagvaarden.