DEN HAAG - Minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) hamert op de eigen verantwoordelijkheid van burgers bij het gebruik van DigiD. In een nieuwe versie kunnen gebruikers instellingen wijzigen.

Dat bleek woensdag bij de lancering van DigiD 4, een update van het aanmeldsysteem voor overheidswebsites. Spies benadrukt dat de burgers de overheid vaak wantrouwen, maar niet als het op DigiD aankomt.

Dat er beveiligingsproblemen zijn ligt ook aan de burger zelf. "Het moet me daarbij van het hart dat we af en toe ook wel eens een beroep op het gezond verstand van mensen mogen doen", stelt de bewindvoerster.

"Als je je verloofde de deur uitzet, is het niet ongebruikelijk om het slot te veranderen."

Die verantwoording nemen mensen volgens de minister dan ook niet. "Maar heel veel mensen vergeten dat DigiD ook een soort sleutel is en die mensen kunnen later worden geconfronteerd met een vraag van de belasting voor bijvoorbeeld terugbetaling van onterecht verleende toeslagen."

Update

De nieuwe versie van DigiD gaat dat probleem ook niet oplossen. Wel kunnen gebruikers zelf kiezen voor het gewenste beveiligingsniveau om zich aan te melden. Ook is het nu mogelijk te zien waar en wanneer op het DigiD is ingelogd. Verder is voor blinden de mogelijkheid toegevoegd om een gesproken SMS te ontvangen.

Veel veranderingen zijn voor de eindgebruiker niet zichtbaar, maar spelen op de achtergrond. De uitbreiding is gebaseerd op nieuwe software, omdat de oude programmatuur niet goedkoop aan te passen was.

Niet veilig genoeg

Overigens maakt de update DigiD niet veilig genoeg voor zwaardere toepassingen. Tijdens een panel bij de lancering stelt Steven Luitjens van Logius, de overheidsdienst achter DigiD, dat het aanmeldsysteem niet veilig genoeg is om in te zetten voor het aanmelden op bijvoorbeeld bol.com.

In de volgende versie van DigiD moeten ook voorzieningen zitten voor Nederlanders in het buitenland. Ook wordt gekeken naar de mogelijkheid om DigiD te laten samenwerken met andere manieren van aanmelden.

Storing

DigiD is in het verleden geplaagd door veel problemen. In mei lag het systeem nog plat door een storing. Bij honderden burgers is gefraudeerd. Ook bleek het systeem vorig jaar kwetsbaar als overheidssites lekken had.

De Nationale Ombudsman heeft zich bij herhaling kritisch over DigiD uitgelaten. Wel heeft Nederland internationaal veel lof geoogst voor het introduceren van een systeem waar burgers zich automatisch kunnen aanmelden.

Lancering van DigiD 4