AMSTERDAM - Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra wil ook websites die hyperlinks naar radiostations aanbieden gaan belasten. Volgens Buma gaat het slechts om één specifiek voorbeeld.

Dat blijkt uit de bodemprocedure die Buma/Stemra heeft lopen tegen radioportal Nederland.FM.

Bij Nederland.FM is er volgens Buma sprake van nieuwe openbaarmaking omdat de website radiostreams embedded aanbiedt op de eigen website.

De website www.op.fm, die ook in handen is van hetzelfde bedrijf, biedt echter alleen links naar radiostations zelf. Toch wil de organisatie ook dat deze site een licentie afsluit bij Buma om de muziek te mogen aanbieden.

Doel

De woordvoerder van Buma laat aan NU.nl weten: "Het gaat niet om de techniek die gebruikt wordt, maar om het doel hiervan. Op.fm verdient geld met de website en rechthebbenden zouden daar een deel van moeten ontvangen."

"We hebben de website die ook onder Nederland.FM valt toegevoegd aan de bodemprocedure omdat we willen zien wat de rechter hiervan vindt." De website Op.fm is nadat de rechtszaak gestart werd in het leven geroepen en volgens Buma zoekt Nederland.FM hiermee de grenzen op.

"Het gaat ons niet om het belasten van hyperlinken, maar specifiek om Op.fm."

'Zorgwekkend'

Nederland.FM noemt de ontwikkeling echter ‘zorgwekkend’ en vertrouwt de woorden van Buma/Stemra niet. "Het zou betekenen dat iedere website die een link plaatst naar een website waarop muziek te horen is, genoodzaakt is daarvoor een licentie af te sluiten", aldus het bedrijf in een persbericht.

De twee partijen staan 26 juli tegenover elkaar in de Haagse rechtbank. De zaak werd ruim een jaar geleden gestart toen Nederland.FM weigerde te betalen voor het aanbieden van de radiostreams.

Buma is al langer bezig te strijden tegen websites die radiostreams aanbieden. Linken naar streams van de stations zelf, heeft Buma altijd buiten beschouwing gelaten. Volgens de organisatie is er toch sprake van nieuwe openbaarmaking of verveelvoudiging. Nederland.FM bestrijdt dat.