AMSTERDAM - Het Europees Hof heeft de boete die Microsoft moet betalen vanwege concurrentievervalsing verlaagd naar 860 miljoen euro, maar stelt wel dat de boete terecht is opgelegd.

Volgens het Hof heeft Neelie Kroes, destijds Eurocommissaris Mededinging, Microsoft terecht beboet.

In 2004 kreeg Microsoft al een boete van 497 miljoen euro opgelegd door de Europese Commissie. Er zou misbruik gemaakt zijn van de monopoliepositie met het besturingssysteem Windows.

In 2008 werd daar een boete van 899 miljoen euro aan toegevoegd omdat Microsoft de regels niet was nagekomen. Dat was inmiddels de derde boete voor het bedrijf dat in totaal zo’n 1,7 miljard euro moet betalen.

Eis

Die laatste boete, die destijds een record was, is nu dus met 39 miljoen euro verlaagd. Brussel eist dat Microsoft andere bedrijven tegen redelijke voorwaarden technische informatie verstrekt over de werking van zijn serversoftware. Dat moet bedrijven in staat stellen producten te ontwikkelen die met Windows kunnen samenwerken.

De vergoedingen die Microsoft vroeg voor deze informatie zouden veel te hoog zijn geweest. Het bedrijf noemde de boetes eerder buitensporig en beschuldigt Europa ervan niet duidelijk te zijn geweest over hoe hoog de vergoedingen maximaal mochten zijn.

Het ging daarom in beroep tegen de straf, naar nu blijkt dus zonder succes. In een reactie laat Microsoft weten teleurgesteld te zijn over de uitspraak van het Hof.