MOSKOU - Hackers hebben dinsdag ingebroken in de Twitter- en e-mailaccounts van de Russische oppositieleider Aleksej Navalni. Diens kwart miljoen volgers kregen allerlei nare berichten te zien.

Woordvoerster Anna Vedoeta liet de volgers weten dat ze vals waren. Dinsdagavond berichtte ze dat Navalni zijn Twitter-account weer onder controle had.

"Ik heb jullie allemaal gemist en leven zonder Twitter is de HEL", twitterde hij. "Je hebt geen idee wat er gaande is en je moet je nieuws van INTERNET halen."

De hackers hadden onder meer in het profiel gezet dat Navalni 'boef en dief 2.0' is. "Ik ontbind mijn sekte, maar ik ga jullie niet jullie geld terug geven omdat ik het nodig heb om te feesten in Mexico, dus jullie kunnen allemaal naar de hel lopen", luidde een tweet, zogenaamd van Navalni.

De activist en jurist stelt op zijn populaire blog onder meer corruptie aan de kaak. De partij van president Vladimir Poetin heeft hij een 'partij van boeven en dieven' genoemd.

Navalni heeft om donaties gevraagd om het werk van zijn website en van een team van juristen die aanbestedingsprocedures van de overheid tegen het licht houden te bekostigen.

Huiszoeking

Navalni legt een verband tussen het hacken van zijn accounts en de inbeslagneming van zijn pc en iPad bij een huiszoeking op 11 juni, waardoor zijn inloggegevens in handen van derden zijn gekomen.

Politie en justitie wijzen de suggestie dat zij daar meer van weten van de hand. Navalni werd maandag in de raad van bestuur van Aeroflot gekozen.

Hij was voorgedragen door de tycoon Aleksandr Lebedev, die vijftien procent van de aandelen in de luchtvaartmaatschappij bezit. Zijn nominatie werd ook gesteund door adviesfirma's die werken voor minderheidsaandeelhouders.

Rechten

Navalni maakte enkele jaren geleden naam door zijn rechten als minderheidsaandeelhouder te gebruiken om bewijzen van corruptie te verzamelen bij staatsolie- en -gasbedrijven en banken. Hij heeft van verschillende zaken aangifte gedaan, maar justitie heeft daar nog weinig werk van gemaakt.