DEN HAAG - Het bankenteam, dat bestaat uit politie, Openbaar Ministerie en de banken, is dinsdag meteen gaan onderzoeken hoe het zit met een bankfraude die Nederland zou hebben getroffen.

Dat zei minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

McAfee en Guardian Analytics maakten dinsdag na onderzoek bekend dat er een nieuwe vorm van cyberaanvallen op rekeningen was ontdekt.

De cybercriminelen gebruikten technieken uit trojans als Zeus en voegden daar servercomponenten aan toe en automatiseerden het proces. Hierdoor is menselijke interventie niet meer nodig en werd autorisatie via pinpassen en chips omzeild.

Met deze techniek zouden de criminelen geprobeerd hebben minstens 35,6 miljoen euro van vooral zakelijke Nederlandse rekeningen weg te sluizen. Wereldwijd gaat het om 60 miljoen euro. Hoeveel geld er daadwerkelijk buitgemaakt is, is niet bekend. Een deel van de aanvallen is door de banken afgeslagen.

Feiten

Opstelten heeft nog niet alle feiten over de kwestie op een rij. ''Dat is niet zo gek, want het bericht is van vanmorgen'', stelde hij. De minister wacht de analyse van het bankenteam af, om daarna te besluiten of bijvoorbeeld strafrechtelijke vervolging nodig is.

Opstelten liet zich overigens zeer positief uit over het bankenteam, dat veelal weet te voorkomen dat cybercriminelen hun slag slaan. ''Ze zijn vanmorgen direct in actie gekomen, zonder enige aarzeling'', stelde de minister.

In Nederland zijn twee banken getroffen, welke banken dat zijn is niet bekend.