AMSTERDAM - Google is erin geslaagd een neuraal netwerk te bouwen dat functioneert zoals het menselijk brein. 16.000 processorkernen konden zonder menselijke tussenkomst katten herkennen in video’s.

Het onderzoek is uitgevoerd in het geheime onderzoekslab van Google.

In totaal werden duizend computers met 16.000 processorkernen aan het werk gezet. Het neurale netwerk spitte door tien miljoen plaatjes uit Youtubevideo’s. Het systeem stelde zelf een soort basissymbool op waaraan het katten zou kunnen herkennen.

De manier waarop het netwerk zelf leerde van de gevonden plaatjes, is vergelijkbaar met hoe het menselijk brein werkt. De onderzoekers erkennen wel dat de hersenen van mensen nog veel geavanceerder zijn.

Neuronen specialiseren zich in het menselijk brein op het herkennen van specifieke gezichten. Het herkennen van een kat is daar een versimpelde versie van.

Toepassing

Over het algemeen werd 15,7 procent van ruim 20.000 objecten herkend. Dat is volgens de onderzoekers een 70 procent beter resultaat dan uit vorige studies. Waar ze dat percentage op baseren is echter onduidelijk.

De ontwikkeling van het neurale systeem is een stap naar automatische gezichtsherkenning. Bovendien kan het netwerk gebruikt worden bij het zoeken naar afbeeldingen op Google.