DEN HAAG - De waarschuwingsdienst van GOVCERT.NL, het centrale meld- en coördinatiepunt van de overheid, is erg in trek. In een jaar tijd hebben zich 38.000 particulieren en kleinere bedrijven aangemeld om per e-mail of sms op de hoogte te worden gehouden van actuele virussen op het internet. Dat heeft een woordvoerster van GOVCERT.NL dinsdag gezegd.

De organisatie is een dienst van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken, die ondersteuning biedt aan overheidsdiensten en derden. Ze geeft advies overbescherming tegen virussen, waar een bedrijf aangifte kan doen en houdt het bedrijfsleven op verzoek gratis op de hoogte van actuele veiligheidsproblemen.

Bij deze zogenoemde waarschuwingsdienst hebben zich sinds februari 2003 ongeveer 37.000 bedrijven aangemeld voor de e-mailservice en duizend voor de sms-service.

Vorig jaar zijn vanaf februari twintig e-mailalerts, waarschuwingen voor gevaarlijke computervirussen, verstuurd. Het aantal waarschuwingen loopt de afgelopen maanden snel op, aldus de woordvoerster. In januari en februari waren dat er vier elk en maandag zijn er al weer twee alerts verstuurd voor maart.

De waarschuwingen zijn ook te lezen op de website www.waarschuwingsdienst.nl. Daar stijgt het bezoekersaantal vooral bij het uitbreken van een nieuw virus.